1 Ekim 2011 Cumartesi

Bilgi Toplumu



Günümüz toplumunun gelişiminde, bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişimin önemli rolü olmuştur. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ekonomik, toplumsal ve kültürel yapıyı etkilemiştir. Sanayi ötesi toplum olarak adlandırılan yeni toplum biçimi yaşanan gelişmelerle farklı bir toplum yapısı olduğunu gösterse de kendinden önceki toplum olan sanayi toplumundan tam anlamıyla kopmamıştır. Bunun sebebi olarak; teknoloji ne kadar ilerlemiş olursa olsun hammadde veya ara mal gibi gereksinimlerin karşılanması için sanayi sektörüne ihtiyaç duyulması gösterilebilir.

Değişimin sadece toplumun yapısında veya kültürel alanda yaşandığını söylemek doğru değildir. Değişim, toplumun farklı kurumlarında, farklı biçimlerde ve farklı zamanlarda gerçekleşmiştir. İşte buradan hareketle toplum düzeni içinde bilgiye değer veren, bilgiyi kullanmasını bilen ve bilgi üreten bir toplum düzeyine ulaşılmış yani küresel bir değişimle yeni bir küresel-toplumsal yapı meydana gelmiştir.

Bilgi toplumuna geçiş düzeyinde olan ülkelerde, sanayi döneminde uygulanan politikalarda, köklü olmamakla birlikte, değişimler meydana gelmiştir. Yeni yönetim anlayışları ortaya çıkarılmış ve küresel ekonomiye uyumlu olmak amacıyla yeni ekonomik yayılma politikaları uygulanmaya başlanmıştır. Bu yeni yönetim anlayışları bilgi toplumuna geçiş safhasında olunmasına rağmen hızla tüm dünyaya yayılmış ve başarı elde etmiştir.


Teknolojinin yeni bilgilerle daha da ileri götürülmesiyle sürekli yenilenen bir toplumsal yapı oluşumu ve toplumsal kurumların değişimi küresel dünyanın dolayısıyla küresel ekonominin düzenlenmesine katkıda bulunacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder