16 Ekim 2011 Pazar

Yeni Çalışma Biçimleri

Gelişen yeni teknolojilerle birlikte ortaya çıkan yeni yönetim uygulamaları, dünyada ekonomik ve sosyal tüm sınırları kaldıran küreselleşme olgusu ve artan rekabet ortamı, bugüne kadar standart olarak algılanan çalışma biçimlerini değiştirmiş ve yeni çalışma biçimleri ortaya çıkmıştır. Birçok örgüt, esnekliği ve değişen çalışma biçimlerine adaptasyonu sağlayan yeni çalışma biçimlerine geçmiştir.

Çalışma Saatlerinin Esnekleştirilmesi

Günlük, haftalık veya aylık belli bir süre çalışma koşuluyla, işe giriş ve çıkış saatini çalışanın kendisinin belirlediği bir sistemdir. Çalışan Kendisine verilen sorumlulukları eksiksiz şekilde yerine getirerek, dilediği zaman zaman işe başlama ve işi bırakma hakkına sahiptir. 

Esnek çalışma biçiminde çalışan, belirli saatlerde işe gelme ve işten ayrılma yerine, tespit edilen zaman dilimi içinde dilediği saatte işe başlama ve işten ayrılma söz konusudur. Yine esnek çalışma biçimi uygulamalarından "kayan iş süreleri"nde ise günlük çalışma biçimi aynı kalmak koşuluyla, çalışan giriş ve çıkış saatlerini kendisi belirler.




Part-Time Çalışma


İşyerinde normal çalışma saatlerinden daha kısa süreli çalışmaya part-time çalışma denilmektedir. Part-time çalışmaya dilimizdeki karşılığı olan yarı zamanlı çalışma veya kısmi süreli çalışma da denilmektedir.


Part-time çalışma ilk olarak niteliksiz işlerde uygulanmaya başlamış, günümüzde ise doktor, avukat, muhasebeci, yönetici gibi mesleklerde de uygulanmaktadır. Türkiye'de ise genel olarak niteliksiz işlerde part-time çalışma yaygındır.

Genel olarak gençler, kadınlar ve yaşlılar tarafından tercih edilen yarı zamanlı çalışma, genellikle mağaza, süpermarket, eğlence mekanları ve gece saatlerine kadar açık olan hizmet sektöründeki işyerlerinde uygulanmaktadır.



Evden Çalışma (Tele Çalışma)

Teknolojinin gösterdiği gelişim ve değişim, işin belirli zamanlarda işyeri çatısı altında yapılabileceği olgusunu ortaya çıkarmıştır. İşin, işyeri dışında başka bir yerde yapılması ve bu yerle işyeri arasında bir bağ (telefon, internet) kurulmasıyla çalışan telefonla veya evden işe katılmış olur.

Günümüzde home-office olarak adlandırılan, kişilerin tüm işlerini evden yapmaları, bir işyerine mensup ancak işin belirli bölümlerini evden ya da telefonla yapmaları ve bir işyerine mensup ancak işin tamamını evden ya da telefonla yapmaları evden çalışma veya tele çalışma kapsamına girmektedir.

Reklamcılar,avukatlar e-ticaret firmaları, internet tabanlı çalışan firmalar vb. birçok kişi veya şirket bu şekilde çalışmaktadır.

İş Paylaşımı

Part-time çalışmanın bir türü olan iş paylaşımı, tam gün çalışmayı gerektiren bir işin tüm kazanç ve sorumluluklarının iki kişi tarafından paylaşılmasıdır. Ancak part-time çalışmanın aksine, iş paylaşımı nitelikli ve uzmanlık gerektiren işlerde uygulanır.

İş paylaşımı yetenekli ve karmaşık zekaya sahip kişiler arasında uygulanır. Böylece dönüşümlü olarak çalışan bireyler aile ve sosyal yaşamlarına da vakit ayırabildikleri için daha verimli olacaklardır.

Takım Çalışması

Diğer çalışma biçimlerinin aksine takım çalışmasında çalışanlar, tam gün çalışılan bir işe sahiptirler. Takım çalışmasının iş paylaşımından farkı, işin yapılması sırasında takım üyelerinin bir arada olması, normal çalışma süreleriyle çalışmaları ve işin bir bölümünü üstlenerek sorumluluğu paylaşmalarıdır. 

Bu yeni çalışma biçiminde üretimi tek tek bireylere verip monotonlaştırmaktansa, takım halinde birbirlerine yetki devrederek çalışmaları verimlilik ve gelişim açısandan daha önemlidir.

Takım Çalışması, genel olarak yalnız çalışmayı sevmeyen, başkalarının yanında kendini gösteren bireylerle uygulanabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder